Met Bijster Care help ik, samen met een team van fijne collega’s, verslaafde burgers om hun weg naar verbetering en zelfstandigheid te vinden. Dit doen we al sinds 2015 en is niets nieuws, maar wat wel nieuw is, is dat ik deze burgers nu ook help door middel van therapeutisch boksen!

De eerste sessie vond vorige week plaats en overtrof alle verwachtingen. Niet alleen van mijzelf, maar ook van mijn cliënt! Daarom deel ik in dit artikel mijn eerste ervaringen en resultaten.

Wat is therapeutisch boksen?

Met therapeutisch boksen zetten we de bokssport in als een middel voor het realiseren van ontwikkeling en verbetering. Gedragsverandering dus! Het is leren op een bijzonder energieke en speelse manier.

We geven handvaten om problemen anders te benaderen en we verhogen het bewustzijn van eigen gedachten en gevoelens. We gaan op zoek naar sterke kanten maar ook naar de kanten waar het juist mis gaat. Vervolgens oefenen we met nieuw gedrag dat moet leiden tot verbetering.

De lessen werken zeer zeker spiegelend en confronterend, maar leiden uiteindelijk tot het vinden van controle en zelfvertrouwen. We hebben hiervoor verschillende oefeningen tot onze beschikking die ieder hun eigen functies en doelstellingen hebben. Er zijn oefeningen die inzicht geven in aandachtsgebieden, maar er zijn uiteraard ook oefeningen om verbetering te realiseren in die gebieden. Het is dus een een-tweetje:

  1. We halen eerst boven water waar probleemgebieden liggen.
  2. Vervolgens leggen we de vinger op de zere plek en gaan we voor verbetering!

Dit doen we uiteraard alleen wanneer de cliënt hier klaar voor is en dit mentaal aankan. Omdat we de grenzen willen opzoeken, zonder hier overheen te gaan (belangrijk!), maken we van tevoren afspraken over wat prettig is en wat niet en hoe ver we willen en zullen gaan. Ook spreken we een woord af waarbij een oefening direct stopt.

Lees hier alles over therapeutisch boksen bij Bijster Care

Vergelijking met Psychomotorische Therapie

Therapeutisch boksen heeft raakvlakken met Psychomotorische therapie (PMT). Net als PMT is therapeutisch boksen gebaseerd op het uitgangspunt dat mentale problemen ook altijd een lichamelijke kant hebben. Daarom wordt er op een lichamelijk actieve manier gewerkt aan verbetering.

Opleiding

Therapeutisch boksen doen we natuurlijk niet zomaar zonder kennis en ervaring. Daarom hebben mijn collega Jordy van Rossum en ik uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en na een zorgvuldige overweging de academy gevolgd bij Bokscoaching in Zwolle.

We zijn hier opgeleid en geïnspireerd door Berend Oosterhuis die ons met veel passie kennis liet maken met alle werkvormen en methodieken. Ook werd er veel aandacht gegeven aan veiligheid en houding. Zo werden Jordy en ik getraind en klaargestoomd tot volwaardig bokscoach!

De eerste echte sessie

Na het succesvol afronden van de opleiding was het tijd voor de eerste praktijksessie met een cliënt! Deze burger (die anoniem wil blijven) is gokverslaafd en verslaafd aan cocaïne en speed. Hij neigt zich te verliezen in relaties, is op geen enkel gebied tevreden en heeft te kampen met neerslachtige gevoelens.

Ik begeleid deze client al een tijd, maar hij kan moeilijk bij zijn gevoel komen en zijn hulpvraag benoemen. Met bokscoaching hoopte ik een doorbraak te bereiken hierin.

Ontspanningsoefening

Iedere les begint met een ontspanningsoefening, zo ook deze. We gooien hierbij de armen letterlijk los naast het lichaam en ik stel na afloop de controlevraag:

“Ben je helemaal ontspannen?”

“Ja”, was het antwoord, maar de lichaamstaal van de cliënt sprak boekdelen. Voorzichtig confronteerde ik de cliënt hiermee, die direct toegaf eigenlijk niet helemaal ontspannen te zijn. Werk aan de winkel dus!

Balansoefening

Na wat extra ontspanningsoefeningen waren we klaar om met het echte werk te beginnen: een balansoefening! We staan hierbij tegenover elkaar en proberen elkaar uit balans te brengen door op de handen te stoten.

Bij de evaluatie van deze oefening gaf de cliënt aan dat hij snel uit balans raakte en dat dit in het echte leven ook gebeurde, onder andere in zijn werk en in relaties.

Nu was het moment aangebroken om de cliënt handvaten aan te reiken die hem helpen met het terugvinden van balans. Ik heb mij hierbij gefocust op houding en de juiste ademhaling.

Bij het herhalen van de oefening werd direct duidelijk dat de tips hun werk deden. De cliënt stond een stuk steviger en raakte minder snel uit balans. Bij de evaluatie van deze herhalingsoefening erkende de cliënt dit en gaf hij aan een stuk steviger in zijn schoenen te staan. Het begin was gemaakt!

Doseringsoefening

Omdat deze cliënt zich snel dreigt te verliezen in relaties, vond ik het belangrijk om te focussen op dosering. Ik koos hierbij voor een controle-oefening waarbij we elkaar op de schouders proberen te raken. Iedere succesvolle tik op de schouders betekent een punt. De cliënt ging helemaal op in deze oefening. Hij verloor zijn balans en leverde vooral strijd. Het gevolg was dat hij oververmoeid raakte nog voordat de oefening was afgelopen.

Om de cliënt te leren wat dosering betekent voerde we een 2e oefening uit: ik droeg daarbij stootkussens en de cliënt mocht hier stoten op geven. Maar niet zomaar! Hij moest beginnen bij 10% van zijn kracht, dan naar 20% gaan en zo verder. Deze oefening gaat nooit de eerste keer goed, zeker niet bij mensen die moeite hebben met dosering. Bij 50% zat de cliënt al aan 100% van zijn kracht. Door deze oefening echter te herhalen vond de cliënt de juiste mate van dosering en dit deed hem goed!

Incasseringsoefening

Het werd tijd voor een meer confronterende oefening: een incasseringsoefening. De cliënt moest hierbij met een voet tegen de muur gaan staan en stoten incasseren op zijn lijf (uiteraard met gepaste en doordachte hoeveelheid kracht) totdat hij er zelf genoeg van had en stop zei.

Bij de evaluatie van deze oefening kwamen er veel emoties los. De cliënt gaf aan dat hij het gevoel had dat zijn hele leven bestond uit het incasseren van spreekwoordelijke klappen. Van vrienden, van collega’s, van iedereen.

Rollen omgedraaid

Omdat de incasseringsoefening zeer confronterend was en negatieve associaties losmaakte, besloot ik om de rollen om te draaien: Ik ging nu zelf met een been tegen de muur staan en de cliënt mocht stoten uitdelen in plaats van deze te incasseren.

Tijdens de evaluatie van deze oefening gaf de cliënt aan dat hij het niet prettig vond om andere mensen pijn te doen.

Ik stelde hierop een vraag die confronterend bleek te zijn, namelijk: “Je hebt mij niet gevraagd of dit zo was, hoe weet je dan of je mij pijn deed?”

De cliënt vertelde emotioneel dat ook dit is wat er in het echte leven vaak gebeurt. “Ik ben altijd bezig met rekening houden met anderen, maar dit is altijd gebaseerd op mijn eigen invulling hiervan”, zei hij. Ik wist nu waar we volgende sessies op konden richten: communicatie!

Back in control oefening (regie)

Omdat de cliënt in de vorige oefeningen de regie had verloren, was het belangrijk om deze aan het eind van de sessie weer terug te geven. Opnieuw gingen we tegenover elkaar staan, maar in tegenstelling tot de eerste balansoefening probeerden we deze keer elkaar niet uit balans te brengen, maar juist in balans te houden! Om het moeilijk te maken werd er een korte stok geplaatst tussen onze handen en sloten we onze ogen. De cliënt bepaalde hierbij welke kant de stok op gaat: naar voren of naar achteren. Ik moet hierbij met hem mee bewegen om de stok niet op de grond te laten vallen.

Deze oefening bracht de cliënt weer terug in controle. Hij beslist, hij had de regie! Dit werd ook duidelijk in de evaluatie. De cliënt gaf aan dat de sessie confronterend was, maar wel ontzettend leerzaam.

Deze ene sessie bokscoaching bracht ons op plekken waar we nog niet eerder waren gekomen. We hebben nu meer dan genoeg punten om in een volgende sessie -maar ook tijdens de woonbegeleiding- op te focussen: balans, dosering en communicatie. De weg naar verbetering is ingeslagen!