Gespecialiseerde woonbegeleiding met hart & ziel

Verslavingszorg kan anders!

De verslavingszorg in Nederland wordt steeds duurder. Een stijgend aantal burgers maakt gebruik van beschermd wonen, terwijl dit aantal juist zou moeten dalen. Dit is niet in het belang van de burger, bovendien legt het een grote druk op de maatschappij en de begroting van gemeenten. Bijster Care vindt dat het anders kan, dat het anders moet! Wij zijn ervan overtuigd dat burgers met een verslaving het beste af zijn in hun eigen woonomgeving. Ieder mens heeft recht op zelfstandigheid en alleen dan vinden zij de intrinsieke motivatie die nodig is voor structurele verbetering.

Vanuit de kracht van de burger

Bijster Care biedt gespecialiseerde woonbegeleiding met hart en ziel om het beste uit de mens te halen. Met gediplomeerde medewerkers vergroten wij de zelfredzaamheid van de verslaafde burger door gebruik te maken van de kracht van het individu en zijn/haar sociale netwerk. Het woord woonbegeleiding zegt eigenlijk alles, we behandelen niet, maar we begeleiden. Dat betekent: op een praktische manier, vanuit de eigen kracht van de burger, orde op zaken stellen. Dit doen we bij de burger thuis. Waar we veel zien en horen en waar we direct tekenen van gebruik, crimineel gedrag of lichamelijke verwaarlozing kunnen signaleren. Een plek vanwaar we direct kunnen helpen en kunnen fungeren als oren en ogen van ketenpartners.


Ontdek hoe wij onze woonbegeleiding aanpakken

De weg naar verbetering

Onze begeleiding is praktisch van aard en 100% gericht op het vergroten van de zelfredzaamheid van de burger. Omdat iedere situatie uniek is, begint elke begeleiding bij het concreet maken van de hulpvraag. Dit doen wij met een begeleidingsplan. In dit plan onderscheiden we negen levensgebieden die voor een groot deel overeenkomen met onderdelen van de Zelfredzaamheid-Matrix.

null

Drijfveren

Van alle levensgebieden is dit misschien wel de belangrijkste. Hier gaan we opzoek naar de intrinsieke motivatie van de burger; zijn of haar drijfveren. Waar doet hij/zij het uiteindelijk voor? Wat motiveert iemand werkelijk? De drijfveren van de burger vormen de basis voor vooruitgang. Vanuit het positieve verkleinen we het negatieve.


null

Wonen

Zelfredzaamheid van de burger betekent op lange termijn zelfstandig kunnen blijven wonen. We focussen hierbij op twee belangrijke randvoorwaarden: het op tijd betalen van de rekeningen en het voorkomen van overlast. Om dit te bereiken, gebruiken we onze op maat gemaakte homeplanner

Samen met de burger zorgen we dat de huur betaald wordt, huishoudelijke taken worden verricht en ongewenste bezoekers buiten de deur blijven. Bij overlast gaan we in gesprek met buurtbewoners en/of de woningbouw om tot een oplossing te komen. Indien nodig schakelen we met een wijkagent.

In geval van overlast heeft Bijster Care tevens ervaring met een zogenaamd 3-partijencontract. Deze overeenkomst wordt ondertekend door de woonstichting, de verslaafde burger en Bijster Care. Hiermee is de burger in staat om zelfstandig te kunnen blijven wonen en heeft de woonstichting de garantie dat de burger de begeleiding krijgt die hij/zij nodig heeft om de overlast in te perken.

null

Financiële administratie

Om de financiële basis op orde te krijgen, duiken we samen met de burger de administratie in. Indien nodig maken we samen de post open en nemen we deze door. Ook kunnen we gezamenlijk contact opnemen met eventuele schuldeisers. Afspraken schrijven we op de homeplanner van Bijster Care die de basis vormt voor structuur in het leven van de betreffende burger.

null

Sociaal functioneren

Het sociaal functioneren van de verslaafde burger is een belangrijk punt voor vooruitgang. Vaak voelen deze mensen zich eenzaam en ligt een terugval op de loer. Daarnaast kunnen vrienden en familie een belangrijke rol vervullen in de weg naar verbetering.


In de begeleiding gebruiken we de ‘netwerkcirkel’ om te bepalen wie in de cirkel staat en wie erbuiten. We bepalen samen met de burger welke mensen een positieve bijdrage leveren aan verbetering en welke mensen een negatieve invloed hebben en dus beter gemeden kunnen worden.

Ook helpen we om de sociale vaardigheden van de burger te vergroten. Denk aan de omgang met de medemens en de communicatie met instanties. Indien nodig bezoeken we samen met de burger familie en/of vrienden en bemiddelen we in conflicten.

null

Dagbesteding

Het vinden van een zinvolle tijdsbesteding kan wonderen doen. Het draagt bij aan het vinden van de werkelijke drijfveren en het biedt afleiding tegen de verslaving.


Niet iedereen weet wat hij/zij leuk vindt, daarom gebruiken we een Plezierige Activiteiten Lijst (PAL) om de burger kennis te laten maken met een variëteit van ontspannende activiteiten. Samen met de burger bepalen we of er betaalde arbeid of vrijwilligerswerk gedaan kan worden. Om dit te bewerkstelligen, zetten we ons netwerk van organisaties in die dit kunnen faciliteren.

null

Psychisch functioneren

Verslaafde burgers met een psychische stoornis vormen een enorme uitdaging voor behandelaars en begeleiders die hier niet gedegen op zijn voorbereid. Trajecten met burgers met een psychische stoornis zijn daarom ook minder vaak succesvol.


Om deze reden is er bij Bijster Care extra aandacht voor bijscholing en training op dit gebied. Onze begeleiders hebben ruime kennis van en ervaring met uiteenlopende psychische stoornissen, zoals ADHD, een verstandelijke handicap, Borderline, antisociale persoonlijkheidsstoornis en trauma gerelateerde stoornissen.

Met afgewogen aanpassingen in onze begeleiding boeken we vooruitgang. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van slechts één vraag per zin of het geven van tips aan een burger met ADHD over hoe hij/zij het huis kan inrichten voor extra gemoedsrust.

null

Lichamelijk functioneren

Op het gebied van lichamelijk functioneren halen we veel voordeel uit het feit dat wij met grote regelmaat in de woonomgeving van de verslaafde burger komen. Zo zien we onder andere aan de ruimte hoe het gesteld is met iemand.


Onze begeleiders letten op tekenen van lichamelijke verwaarlozing, zoals slechte hygiëne of een rot gebit. Bij constatering van verwaarlozing werken we met de burger toe naar verbetering. Bij medicijngebruik letten we er op dat de medicatie met de juiste frequentie en op de juiste wijze wordt ingenomen.

Een speerpunt van Bijster Care is lichamelijke beweging. Daarom hebben wij een speciaal sportabonnement waar verslaafde burgers vrijblijvend gebruik van kunnen maken. Daarnaast bieden we tevens therapeutisch boksen. Zo kan een sport een ontspannende activiteit worden die de burger vooruit helpt naar een beter en gezonder leven.

null

Verslaving

Vooruitgang betekent niet in alle gevallen dat een burger op korte termijn stopt met het gebruik van alcohol en/of drugs. Indien de intrinsieke motivatie ontbreekt, heeft een poging om dit te bereiken een averechts effect.


Daarom bepalen wij samen met de burger of het op korte termijn stoppen met gebruiken een mogelijkheid is en brengen we hierover advies uit naar ketenpartners.

Indien blijkt dat volledig stoppen op korte termijn geen optie is dan werken we toe naar gecontroleerd en verantwoord gebruik. Daarnaast gaan we opzoek naar de intrinsieke motivatie om op lange termijn alsnog te stoppen met gebruiken.

null

Justitie

Verslaving gaat helaas vaak gepaard met vormen van crimineel gedrag. In de begeleiding helpen we de burger om dit te voorkomen in de toekomst. Omdat we bij de burger thuis komen, signaleren we snel crimineel gedrag.


Indien de burger al in aanraking is met justitie dan werkt Bijster Care samen met de reclassering. Denk hierbij aan een huisbezoek bij de burger, samen met de reclasseringsambtenaar.